Hakkında

Salih AKGÜL (HADZIFEJZOVIC): 

1946 yılında Yugoslavya’nın Priyepolye şehrine bağlı Miloşev Do köyünde doğdu. İlköğrenimini Syenitsa’da tamamladı. 1961 yılında ailesiyle birlikte Üsküp’e göç etti. İki yıl kadar burada kalıp teknik lise öğrenimine başladıktan sonra 1963 yılında İstanbul’a göç etti.

Sanayi sektöründe çeşitli fabrikalarda çalışmaya başlamasının ardından kendi teşebbüsü ile bebek arabası, ütü masası ve bisiklet üretmeye başladığı ilk atölyesini 1975 yılında 16 metrekarelik küçük bir dükkânda kurdu. Bir sure boyunca gündüzleri Şelale Su Tulumbaları fabrikasında çalışırken bir yandan da gece mesaileri haricinde kendi dükkânında çocuk yürüteçleri üretti.

İlerleyen süreçte yürüteçlerin yanı sıra çocuk karyolası, çocuk arabası ve ütü masası üretmeye başladı ve 1985 yılında Salko Bisiklet markasıyla kendi ürettiği bisikletlerini piyasaya sunarak, bu tarih itibariyle yalnızca bisiklet üretmeye karar verdi.

Bisiklet sektöründe hızlı adımlarla ilerlemeye başlamasına binaen, 90’lı yıllarda dünyada henüz yeni yaygınlaşmakta olan dağ bisikletlerini Türkiye’de ilk defa Salcano Bisiklet markasıyla 300 metrekarelik dükkânında üretmeye başladı. Ardı sıra İstanbul Arnavutköy’de 16.500 metrekarelik fabrikasının temellerini 1991 yılında atmış oldu. Hâlihazırda Avrupa’nın en modern üretim teknolojilerine ve en büyük üretim kapasitesine sahip, toplamda 45.000 metrekare büyüklüğündeki bisiklet fabrikasını Kırklareli Büyükkarıştıran’da inşa etmektedir. Bu fabrikanın çok kısa bir süre içerisinde faaliyete geçmesi için çalışmalarını tamamlamak üzeredir.

Pek çok ülkeye bisiklet ihraç eden ve Türkiye’yi hem ticari hem de sportif alanda destekleyip temsil eden Salih Akgül, Salcano Bisiklet markasının yükselişine öncülük etmesinin yanı sıra kitap ve konferans çalışmaları ile de adından söz ettirmeye devam etmektedir. Kendi yaşamını, ailesiyle birlikte Türkiye’ye yerleşme sürecini ve tüm bir çalışma hayatını aktardığı “Asla Umutsuz Olma” isimli kitabını yazarak bu kitabı 2020 yılında Türkçe dilinde ve ardından “Nikad Ne Gubi Nadu” ismiyle Boşnakça dilinde yayımladı.

Halen Salcano Bisiklet markasının yönetim kurulu başkanlığını sürdürmektedir. Sancak bölgesinde gerçekleştirilen çeşitli sosyal faaliyetleri organize etmekte, bu amaçla kurduğu Sancak Dostları Platformu’nun başkanlığını sürdürmektedir. 2019 yılı itibariyle Edirne Sırbistan Fahri Konsolosluğu görevini üstlenen Salih Akgül, üç çocuk babası ve altı torun dedesidir.